Vad är Airmatic-fjädring på Mercedes-Benz C300?

Vad är Airmatic-fjädring på Mercedes-Benz C300?
Vad är Airmatic-fjädring på Mercedes-Benz C300?
Anonim
C 300 Airmatic Fjädringsskydd
C 300 Airmatic Fjädringsskydd

Om du köper bil i RM 300k-intervallet, kommer Mercedes-Benz C-Klass sannolikt att dyka upp under din radar. Kanske har du redan varit i utställningsrummet, och en av funktionerna som lyftes fram av säljaren var Airmatic-fjädringen. Men vad gör den till en USP för Mercedes-Benz C300?

Airmatic Suspension är Mercedes-Benz term för deras luftfjädring. Jämfört med traditionell fjäderbensfjädring finns det inga spiralfjädrar eller stötdämpare på luftfjädringssystem. Istället använder man påsar av gummi och polyuretan fyllda med luft. Dessa är i huvudsak krockkuddar därav namnet luftfjädring.

Airmatic fjädring
Airmatic fjädring

Nu är atmosfärstrycket inte tillräckligt för att hålla bilens vikt. Så en kompressor måste monteras för att pumpa luft till påsarna. Kompressorn kommer att justera lufttrycket därefter genom ett hydrauliskt eller elektroniskt system som kan styras av föraren.

Luftfjädring gör det också möjligt att manipulera körhöjden, fjädringen kan höjas för att öka markfrigången eller sänkas för att minimera vindmotståndet. Det är också användbart när bilen är lastad eller när det finns passagerare ombord eftersom det bibehåller åkhöjden.

Luftfjädring tvärsnitt
Luftfjädring tvärsnitt

I C300 med Airmatic Suspension (den enda bilen i sitt segment med luftfjädring) finns en omkopplare för att ändra bilens läge, vilket Mercedes kallar Agility Select-omkopplare. Förare kan välja mellan Comfort, Sport, Sport+, Eco och Individual. Dessa lägen kommer att påverka fjädringens fasthet, mjukare för en bekväm körning eller en styvare och mer sportig körning.

Det låter bra i teorin, bekvämt när du vill och sportigt när stämningen tar dig. Det kan dock vara en annan historia i utförande eftersom inte alla luftfjädringar är byggda likadant.

Vad är Airmatic-fjädring på Mercedes-Benz C300? 02
Vad är Airmatic-fjädring på Mercedes-Benz C300? 02

Vissa recensenter har konstaterat att luftfjädringen i C300 varken är här eller där, den känns flytande på motorvägarna men stryker inte ut skarpa kanter särskilt bra. Vissa nämnde att det är en förbättring jämfört med standardupphängningen på C200, särskilt på böljande motorvägar.

I slutändan är det bästa sättet att veta säkert att provköra en och känna det själv. Ibland spelar perspektiv en viktig roll för hur vi bedömer fjädring eller bilar i allmänhet när vi kör olika bilar, och bara du skulle veta vad dina preferenser är.

Vad är Airmatic-fjädring på Mercedes-Benz C300? 03
Vad är Airmatic-fjädring på Mercedes-Benz C300? 03

När det kommer till underhåll och tillförlitlighet är det dock andra saker att diskutera en annan dag.

Rekommenderad: