Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension

Innehållsförteckning:

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension
Anonim

Mohamad Fazrul Rizman

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 01
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 01

Biljakt

Min Proton Iriz-historia började 2015, eftersom min fru hade klagat på sin nuvarande bil vid den tiden alldeles för många gånger. Det var en Myvi 1.0 manual. Eftersom jag var en man som lär ha mer kunskap om bilar, trodde jag att hon bara klagade för att hon bara vill ha en ny bil. Så vi byter bil. Jag tog hennes bil och hon tog min. Bara för att visa henne att det inte är några problem. Gör den långa historien kort. Ja, vi behöver en ny bil. Myvi gick sönder som den vill även när det var jag som körde den.

Så iväg på biljakt i slutet av 2015. Med tanke på att min Gen2 är en manual som hennes Myvi var. Vi bestämde att det skulle vara auto. Och en större motor än 1.0 förstås. Glömde nämna att min bil är en Proton Gen2 cps manual som var ett år äldre än hennes Myvi. Vårt första mål var andrahandsbilar. Hon ville ha Toyota Vios, så vi letade efter Vios 1:a gen. Efter provkörning har jag inget intresse av att ta en 2nd hand Vios. Vi diskuterade det igen så planen att köpa en 2:a hands bil för att ersätta Myvi har nu ändrats till att jaga efter en helt ny liten bil. Och Myvi kommer inte med på listan.

Efter att ha testat olika kombibilar av olika märken som fanns tillgängliga vid den tiden var det nere på 2 kandidater. Honda Jazz eller Proton Iriz. Övervägande gjordes, för- och nackdelar med båda bilarna. Proton Iriz har fler positiva poäng än Jazz. Den var snabbare, hanterar stötar bättre, hörn och handtag utmärkt (obs: både Ford Fiesta och Mazda 2 halvkombi hör faktiskt och hanterar ännu bättre än Proton Iriz). Jazz har bättre innerutrymme och komfort. Det handlar bara om det. Inget upphetsar oss med Honda Jazz. Proton Iriz valdes.

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 01
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 01

Så vi gjorde vår bokning i januari 2016. Vårt val var vit 1,6 CVT exec. Premium-specifikationen för oss var för dyr. Bara inte värt det och ärligt talat har vi inget förtroende för att få en Proton med en start-stopp-knapp. Det verkade som om vi gjorde ett klokt val.

Vi fick vår Proton Iriz i mitten av februari 2016. Så glad över att få vår bil. Vem är inte nöjd med att få en helt ny bil med en helt ny billukt. Tyvärr redan första dagen stötte vi på problem. Handbromsens strömställare var tänd. Nästa dag var tvungen att få tillbaka den till återförsäljaren för att fixa det. Alla bashers som rådde oss att inte köpa en proton hade ett fält när de vet om detta. Se din bil första dagen redan problem. Varför välja Proton? Myvi är ett bättre val, se jag sa att du inte köper Proton. Du namnger det. Vi har det. Så många slog oss för att vi valde Proton. Men några av dem kör nu X70. Vilken ironi. Eh X70 inte protonlah. Pfttt…

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 02
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 02

Så började vår resa med Proton Iriz. Det är nu vår huvudbil. Vi samåkar för att jobba med det. Gå tillbaka till hemstaden. Gå på semester över hela halvön. Gen2 blev den andra bilen. Sällan använd. Proton Iriz är förstavalsbilen för arbete och resor. Till skillnad från nuförtiden Proton-köpare hade vi otur att bara få 3 års garanti eller 100k beroende på vad som kommer först. Men för mig är garantin bara att ha en sinnesfrid. Alla ville bara ha en bil som fungerar och som inte ger sina ägare problem. Tack och lov gjorde Iriz just det. Jag behövde aldrig hävda något större. Det enda viktiga var bromsbrytaren. Jag hävdar det två gånger. Annat än det var det bara små saker som signalindikatorn och takfodringen. Gör anspråk på att fodret både vänster och höger. Den kommer nu till 170k mil. Inga större problem att rapportera. Men läs vidare.

Det är något jag inte gillar med Proton Iriz. Luftkonditioneringen. Behöver fixa det två gånger. Och så tidigt i år verkar det som att samma problem med luftkonditionering och kyla kommer tillbaka. 3 gånger på 5 år är lite för mycket. Sedan bestämde sig Proton Iriz för att ha ett annat problem. Min bil överhettas under en nattresa tillbaka till Kuantan. Så jag fixade det dagen efter. Service av kylaren. Den var full av rost. Inte konstigt att den är blockerad. Problemet var att bara dagen innan när jag servade min bil bad jag specifikt om kylvätskebyte. För jag är rädd att min bil kommer att överhettas om jag inte byter kylvätska. Jag tittar på Protons serviceschema och det enda kylvätskebytet var vid 90k service. Inget innan det och inget efter det. 5 år utan någon överhettningsincident och sedan hände det sant till min rädsla. Jag servade den på Proton SC om någon frågar. Så alla Iriz där ute, du måste byta kylvätska tidigare än 90k. När rosten inuti kylaren väl utvecklats kommer det inte att göra någonting att byta kylvätska.

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 03
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 03

Hur är det med CVT-problemet? En gång tändes den fruktade CVT durian-indikatorn. Det närmade sig 120k serviceschemat. Proton CVT serviceschema är var 60k. Durian-symbolen kom inte ut igen efter min andra CVT-service. Jag hade ett ryckproblem efter den första CVT vid 60k service. Inte på grund av CVT-problemet men SC betjänade inte CVT rätt. Så det är viktigt att du vet vad som behöver göras för din tjänst.

Under åren är Proton Iriz mestadels lager. Förutom några ändringar. Färgen är inte längre vit. Jag orkar bara inte längre. Den blir brun så snabbt. Jag väljer protonen karneolbrun som den nya färgen. Jag älskar den här nya färgen. Jag bytte även halogenlampan till LED. Att ha en projektorstrålkastare innebär mycket bättre framåtljusprojektion med led-lampa. Om du använder Iriz 2019 rekommenderar jag inte att du ändrar den till LED av uppenbar anledning.

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 04
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 04

Körupplevelse

Om det du ser ut är en bil som inte är tråkig att köra, då är Proton Iriz ett bra val. Men de dåliga sakerna först. CVT:n är verkligen inte smidig under stopptrafik. Oavsett hur du försöker kontrollera din högra fot. Att ha en kopplingsbaserad CVT som bara är karaktären för den. Du kan inte undgå ryckorna. När du kommer överens med CVT-karaktären kan du minimera ryck genom att kontrollera gaspedalen men det är det bästa du kan. Det rycker fortfarande. Inget botemedel mot det. NVH för Proton Iriz i min tid är dålig. Du kan höra allt. CVT-gnäll. Motorljud. Vindbrus. Och det sista är väldigt irriterande. Avgasljudet är för högt. Vem bestämde att Iriz skulle ha detta högljudda avgasrör? Var det för att täcka det andra ljudet du hör? Hur som helst, det är irriterande högt.

Huvudenheten har ett eget sinne. Om det bestämmer sig för att det inte kommer att fortsätta, kommer det inte att fortsätta. Du får njuta av allt brus. Lägg till ytterligare ett brus till allt det bruset. Instrumentbrädans ljud. Bra ljudpaket. Åtminstone med huvudenheten på, kan du öka volymen för att dämpa de andra ljuden.

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 05
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 05

Mätarklustret är inte heller i min smak. För liten och ser ut som en snabb design med inte tillräckligt med tanke på detaljerna. Det nya Proton Iriz-mätarklustret är verkligen ett stort steg i design. Tummen upp för den som ansvarar för förändringen.

Nu till de goda sakerna. Till CVT först. Även om under låg hastighet misslyckas den kopplingsbaserade punch CVT bara fruktansvärt. Den första upphämtningen från stop and go är förvånansvärt bra. Fördröjningen är inte så illa. Något att göra med ny CVT-tuning från Proton. Till skillnad från andra CVT som känns tråkiga utan själ. Proton punch CVT är verkligen inte tråkigt alls. Du kan känna att den kopplingsbaserade CVT har bra hastighetsacceleration. Det kanske inte är lika smidigt som Toyota eller Honda CVT. Men dragningen i högre hastighet för mig är bättre med punch CVT. Låg hastighet är dåligt. Men när du kommer upp i fart känns det inte längre illa. Det känns slagkraftigt. Vissa föreslog att serva CVT tidigare än de planerade 60k. det gjorde jag inte. Jag följde bara det rekommenderade intervallet på 60k för CVT-service.

Hantering. Ni kan alla protonhantering. Om du inte gör det så missar du mycket. Det är bara så bra. För priset finns det inget bättre. Det finns bättre hanterande bilar ute på marknaden. Det som Proton erbjuder i hantering är fortfarande mer än tillräckligt för att ge dig ett leende när du tar krångliga vägar och kurvor. Bara standarddäcken behöver gå. För tillfället använder jag Michelin PS3 på framsidan. Och Toyo TR1 på baksidan. Med bättre däck kan du få mycket bättre kontroll över din bil. Men om din bil inte har bra köregenskaper i första hand, kommer bara att byta däck inte att få dig att le när du tar den där kurvan. Med en Proton Iriz kommer du att le när du tar dig an hörn. Inte konstigt att MEM valde Iriz som sin nya R5 rallybil.

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 06
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 06

Bromsning är inget att skrika om. Bara tillräckligt för att få jobbet gjort. Fjädringen har justerats bra för malaysiska vägar. Svängradie är utmärkt. Du kan självsäkert styra runt i trånga utrymmen. EPS-systemet i Proton Iriz ger dig riktigt bra feedback på vägen. Vissa bilar med elektriskt styrsystem kopplar bara bort dig från vägen. Du får knappt någon feedback. Men på Iriz ger den dig input om din styrning. Bra jobbat med den där protonen. Kombinera det med ett bra däck så kommer du att le upp mot örat när du kör det.

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 07
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 07

Utrymmet inuti är inte så rymligt. Inte för krampaktig heller. Sätena är mycket bekväma. Min är bara tygsits utan läder som i premium spec. Den har bra stoppning för lår på baksätet. Medan framsätet har mycket bra svankstöd. Dina långa körresor kommer att bli mindre tröttsamma på grund av denna stolstödsdesign. Faktum är att problemet för mig är att jag känner mig så bekväm att köra att jag blir sömnig. Den är alldeles för bra för att sitta och köra i timmar.

Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 08
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 08
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 09
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 09
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 10
Ägarrecension: Ännu bättre än Honda Jazz? - Proton Iriz Ägarrecension 10

Vid bränsleförbrukningen. För en Proton anser jag att det är bra. Även om man lägger till VVT, är campromotorn fortfarande inte så bränslesnål. Konstigt nog blir jag sämre bränsleekonomi när jag kör motorväg eller till och med använder federala vägar för den delen. Jag upptäckte att CVT vid höga varvtal straffar bränsleförbrukningen. Jag kan ta mig 400-450 km på full tank i stadskörning. Kommer att bli mindre när jag kör interstate till min hemstad. Vid omkörningsmanövrar kommer du att använda mycket mer bränsle. CVT-varvtalet är fortfarande högt för motorvägscruising. Runt 2900 rpm för 100kmh. Så jag lider av sämre bränsleförbrukning på motorvägen också. Jag brukar växla till L vid omkörning för att få mer acceleration. Vissa säger att det inte kan skada CVT-växellådan. Min CVT-växellåda är fortfarande intakt efter 5 år och 170k km körsträcka.

Rekommenderad: